Mommarkbanen var en 23 km lang jernbanestrækning mellem Sønderborg og Mommark. Sammen med DSB’s nyoprettede rutebilvæsen erstattede den, den smalsporede AmtsbanerAls, som blev nedlagt i februar 1933.

Mommark-banen blev derefter ombygget til normalspor på 1435 mm og genåbnet af DSB den 15. juni 1933 og ophørte 27. maj 1962. Specielt for banen var strækningen fra Kong Christian den X's Bro, hvor toget kørte langsomt gennem Jernbanegade til bystationen.

Færgeruten Mommark-Fåborg blev nedlagt i 1967 og erstattet af færgeruten Fynshav-Bøjden.

Strækningen fra Sønderborg station over Kong Christian den X's Bro og sidesporet til havnen blev benyttet som godsbane frem til 1998.

Stationer
Materiel

I de meste af tiden under DSB blev togene fremført af dieseldrevne motorvogne litra MP, som i begrænset omfang kunne medtage godsvogne til færgen. Dog under 2. Verdenskrig blev damplokomotivet J14, 3 CXP-vogne og en postvogn indsat, og ofte et par godsvogne med til færgen i Mommark eller til stationerne undervejs. Da der ikke var drejeskive i Mommark, måtte damplokomotivet køre med tenderen forrest fra Mommark til Sønderborg, og da maskinens lille førerhus var åbent bagtil, var tenderen lige bag førerhuset blevet forsynet med et „læskur“ af træ.

Se også:

Print/export