Preussen (tysk: Preußen, dansk: Prøjsen, polsk: Prusy, var et hertugdømme, og fra 1701 et kongerige. Navnet kommer fra preusserne, et baltisk folk beslægtet med litauerne, som senere blev germaniseret.

Preussen var tidligere navn på et hertugdømme ved den sydøstlige del af Østersøen, der i 1618 blev forenet med det meget større og rigere kurfyrstendømme Brandenburg i en personalunion. Slægten Hohenzollern udråbte det i 1701 som kongeriget Preussen.

Efter 1871 var landet den mest magtfulde del af det Tyske kejserrige. Det var indtil 2. verdenskrig den største stat i Tyskland, men blev de facto ophævet som stat af nazisterne i 1934 og de jure af de Allierede ved Moskva-konferencen i 1947.

Staten Preussen omfattede efter 1922 rigshovedstaden Berlin og provinserne: * Brandenburg * Grenzmark Posen-Westpreussen * Hannover * Hessen-Nassau * Østpreussen * Pommern * Rhinprovinsen * Sachsen * Øvre Schlesien * Nedre Schlesien * Slesvig-Holsten * Westfalen samt som del af Rhinprovinsen * Hohenzollernske Lande

Print/export