'Predbjørn Podebusk
' (død 11. december 1541), til Nørre Vosborg, dansk rigsråd.
Han var søn af Claus Predbjørnsen Podebusk til Nørre Vosborg og Jytte Evertsdatter Moltke og er formentlig født omkring 1460.
Efter sin far arvede han Vosborg i Jylland og Kørup på Fyn, og ved sit første ægteskab med Vibeke Eriksdatter Rosenkrantz, datter af rigshofmester Erik Ottesen Rosenkrantz, kom han i besiddelse af Bidstrup i Jylland samt forskellige pantelen.
Efter sin første hustrus død giftede han sig, omkring 1512, med en rig enke, Anne Mouritsdatter Gyldenstjerne, der som eneste datter af den rige rigsråd Mourits Nielsen Gyldenstjerne havde arvet Ågård i Vendsyssel med stort godstilliggende og Bregentved på Sjælland, og som efter sin første mand, den ligeledes rige Oluf Stigsen Krognos til Krapperup og Bollerup i Skåne, var kommet i besiddelse af Karsholm i Skåne. Alle disse ejendomme kom Podebusk altså i besiddelse af og blev således en af de rigeste mænd i landet, måske heri alene overgået af Mogens Gøye.
Han havde mange tvister om ejedommene, både med egne og med de to hustrues slægtninge. Med udgangspunkt i Niels Bugges gamle ejendom Nørre Vosborg, som havde et betydeligt arkiv, søgte han at få fat i Niels Bugges mange ejendomme med henvisning til et slægtsskab mange led tilbage. Således søgte han 2 gange, i 1502 og i 1536, at komme i besiddelse af Hald Hovedgård, som dronning Margrete 1. havde skødet til Viborg Bispestol, begge gange dog uden resultat.
I 1487 optræder han som ridder i prins Christian 2.'s hyldingsbrev i Lund, og i 1494 som lensmand på Skjoldenæs, og nogle år senere (inden 1499) blev han lensmand på Riberhus, hvilket har var frem til 1536.
Podebusk var en aktiv deltager i den jyske adels opstand mod Christian 2. i 1522 og 1523 og havde en tid oprørerne samlet hos sig på Riberhus, hvorpå han i marts 1523 deltog i Frederik 1.'s hylding på Viborg Ting. Han blev belønnet med forlening af Han Herred i Jylland på sin og sin hustrus levetid; heri fik han kort efter også pant, ligesom han tidligere efter sin svigerfar Erik Ottesen havde Rinds Herred og Øster Velling Birk (ved Bidstrup) i pant. I 1529 fik han tillige Lysgård og Hids Herreder i pant på livstid.
Han var under Frederik 1. rigsråd. Under Grevens Fejde deltog Podebusk i møderne i Ry i juni og juli 1534, hvor de katolske rigsråder blev preset til at slutte sig til hertug Christian (senere Christian 3.), og deltog i dennes hylding i Horsens i august. Ligesom det under skåningernes oprør under Søren Norby i 1525 gik ud over hans skånske ejendomme, gik det under Skipper Clements oprør ud over hans ejendomme i Vendsyssel. Desuden faldt hans datter Jyttes mand, rigsråd Niels Brock til Estrup m.m., mod bønderne ved slaget ved Svenstrup.
Hans rolle var da udspillet. I marts 1536 måtte han afstå Riberhus til Johan Rantzau mod at få Tranekær på Langeland i stedet. De store pantesummer, han havde lånt kongen, måtte afskrives. Ved Christian 3.'s kroning i august 1537 bar han dog som ældste ridder rigsæblet, og sin stilling som rigsråd beholdt han til sin død i 1541.
Med sine to hustruer havde han 6 børn, deriblandt Jørgen Predbjørnsen Podebusk; men kun den yngste datter, Jytte, der efter Niels Brocks død var blevet gift med den tidligere biskop i Odense Knud Gyldenstjerne, overlevede ham i længere tid. Anne Mouridsdatter overlevede ham til 1545.