Vestre Vandtårn i Sorø (foto 2009)Vestre vandtårn på Sorø Station ligger sydvest for hovedbygningen på stationen i Sorø. Vandtårnet, der blev opført i 1922 af DSB, blev tegnet af K. T. Seest og er i dag fredet (hvilket ti andre vandtårne i Danmark også er) sammen med stationens hovedbygning med østre og vestre udhuse og forbindelsesmure. Tårnet, der sammen med det ældre 'Østre Vandtårn' skulle levere vand til damplokomotiverne, blev en prototype på flere tårne opført senere, heriblandt Vandtårnet ved Ringgadebroen i Århus og på Esbjerg station.

Tårnet supplerede det nu nedrevne østre vandtårn opført af anlægsentreprenøren Fox, Henderson & Co samtidig med stationens hovedbygning i 1856.

Tårnet er 12 meter højt og ottekantet og udført i gule mursten dækket med rødt tegltag. På trods af den ringe højde har tårnet været Sorøs højeste bygning i mange år. Tårnet blev vandforsynet gennem DSB's eget anlæg fra Andebugten i Sorø Sø.

Kulturelle tiltag

Efter tårnet blev taget ud af drift er det blevet ombygget til udstillingsformål, 1) men det har i længere perioder stået tomt uden udstillinger blandt andet var der ingen aktiviteter i det fra 2005 til 2007.

I 2007 blev det overvejet at gøre vandtårnet til ungdomshus.

Print/export