Maribo-Bandholm Jernbane (MBJ), der betragtes som Danmarks første rigtige privatbane, åbnedes den 2. november 1869. Banen forbandt Maribo midt på Lolland med havnebyen Bandholm på øens nordkyst.

I de første år lå banens station i Maribo i købmand Quades Gård. Fra 1874 da det Lolland Falsterske Jernbaneselskab's (LFJ) jernbane mellem Nykøbing Falster og Nakskov åbnedes, måtte Bandholmbanen dreje mod vest og der sluttes til den nye hovedlinje. Togene fra Bandholm bakkede så ind til den nye Maribo station og tog til Bandholm bakkede tilsvarende et stykke vestud, inden de kørte mod Bandholm.

I Bandholm byggede man lidt uden for Knuthenborgs vestlige port en station til banen. Stationsbygningen er i dag fredet.

Allerede i 1879 indgik banen driftsfællesskab med Det Lolland Falsterske Jernbaneselskab. Persontrafiken indstilledes helt i vinyteren 1952-53 og banen betragtes herefter som sidespor under Maribo station. Først i 1954 blev „Maribo Bandholm Jernbane Selskab“ likvideret (13. september) hvorefter banen indgik som en del af det nystiftede A/S Lollandsbanen.MBJ nr 2 der blev solgt til KTJ 1896, ses til højre

Maribo-Bandholm Jernbane er fortsat i drift dog som museumsjernbane 1) - Museumsbanen Maribo-Bandholm.

KTJ

Maribo - Bandholm 2. november 1869

Ekspeditionssteder

Overlevende driftsmateriel

  • Personvogn MBJ A1, nu Museumsbanen

Se også

1)
veteranbane
Print/export