Lygten station v Nørrebro (Postkort) København L - Lygten station

Lygten Station, Frederikssundsvej/Lygten 2A, Nordvest, fredet 1992. Stationsbygningen opførtes 1906 som endestationen i København for privatbanen København-Slangerup Banen (KSB). Arkitekt for denne bygning og alle de øvrige stationsbygninger på Slangerupbanen var Statsbanernes overarkitekt Heinrich Wenck. Wenck var den betydeligste jernbanearkitekt i perioden og en lang række af hans stationer er siden blevet fredet. Den mest kendte er naturligvis Københavns Hovedbanegård, der endnu næsten 100 år efter sin planlægning og ibrugtagning tjener sit formål og kan afvikle trafikken.

Lygten Station (København L) var endestation for København-Slangerup Banen fra dens opførelse i 1906 indtil 24. april 1976, da persontrafikken blev overført til S-banen. Den er placeret ved siden af den nuværende Nørrebro Station og blev tegnet af Statsbanernes overarkitekt Heinrich Wenck.

Stationsbygningen huser i dag Miljøcenter Bisbebjerg, men danner også ramme omkring kultur- og kunstprojekter i og for København. Stationshallen udlejes til kulturarrangementer, mens bygningens mødelokaler udlejes.

Ved siden af stationen løber vejen Lygten, der forbinder Nørrebrogade/Frederikssundsvej med Tagensvej og løber forbi Nørrebro Bycenter.

Frederikssundsvej/Lygten 2A, Nordvest, fredet 1992. Stationsbygningen opførtes 1906 som endestationen i København for privatbanen København-Slangerup Banen (KSB). Arkitekt for denne bygning og alle de øvrige stationsbygninger på Slangerupbanen var Statsbanernes overarkitekt Heinrich Wenck. Wenck var den betydeligste jernbanearkitekt i perioden og en lang række af hans stationer er siden blevet fredet. Den mest kendte er naturligvis Københavns Hovedbanegård, der endnu næsten 100 år efter sin planlægning og ibrugtagning tjener sit formål og kan afvikle trafikken.

Se også

Print/export