Arriva et et selskab, der driver en del buslinjer og som under navnet Arriva Tog har koncession til nogle udliciterede jernbanestrækninger i Nordeuropa.

Historie

Arriva blev startet i 1938, da familien Cowie begyndte på salg og reparation af brugte motorcykler fra en lille forretning i Sunderland, England. Dette viste sig at være en glimrende forretning og gav en god vækst. Således begyndte man i 1960 at opkøbe en række bilforhandlere i området og blev 5 år senere børsnoteret under navnet Cowie Group Plc/.

Først i 1980 begyndte man på bustransport og valgte i årene 1994-96 at udvide denne forretning betragteligt ved opkøbet af de tre konkurrenter Leaside, London South og British Bus Group.

I 1997 bredte man sig til de internationale markeder og introducerede det nuværende navn Arriva. Samme år holdt man sit indtog i Danmark med købene af Unibus/. I 1999 overtoges Bus Danmark der fusioneredes med Unibus til Arriva Danmark.

Omkring årtusindeskiftet nåede man ind på markedet for togdrift og driver således i dag to store strækninger i England, et helt integreret system i Nederlandene, samt de strækninger man overtog pr. 1. januar 2003 efter DSB i Danmark.

Togdrift i Danmark

Arriva kører regionaltog på følgende strækninger i Midt- og Vestjylland:

Strækningerne betjenes overvejende af Lint-togsæt af typen Coradia Lint 41. Disse suppleres af MR-togsæt lejet af DSB.

Desuden driver Arriva Tog den tidligere privatbane mellem Varde og Nørre Nebel. Her anvendes stadig privatbanens Y-tog.

Eksterne henvisninger

Print/export