Aarhus-Hammel-Thorsø Jernbane AHTJ

Hammel-Århus (HAJ) 25. april 1902 - 31. marts 1956

Hammel-Thorsø 12. juli 1914 - 31. marts 1956

Banen udgik fra Århus. Stationsbygningen er nu Århus Bymuseum. Herfra gik den gennem Aaby og Viby, syd om Brabrand Sø, videre via Ormslev, Harlev, Lillering, Skovby, Galten, Låsby Station, Tovstrup og Sporup Station til Hammel.

Med forlængelsen fra Hammel til Thorsø blev der skabt forbindelse til strækningen Silkeborg-Thorsø-Langå, der var blevet åbnet den 12. november 1908. Dermed blev der bedre mulighed for at sende slagtesvin fra slagteriet i Hammel via Silkeborg og Herning til udskibning i Esbjerg. På denne strækning var der station i Sall og holdeplads på Sall Hede.

I årene efter Hammelbanens lukning havde man efter sigende stadig en vis brug af svellerne. De århusianske rockere aka læderjakker brugte undtagelsesvis den gamle jernbanestrækning, hvis en af deres piger skulle være kommet i „omstændigheder“, som det hed. I al sin grusomme enkelthed bestod behandlingen i en køretur bag på en - gerne stivstellet - motorcykel fra Århus til Hammel og hjem igen. Efter en sådan gennemrystning - og eventuelt hjulpet på vej af en flaske hård spiritus - aborterede pigen som regel i løbet af natten. Udtrykket „en tur på Hammelbanen“ blev altså synonym for en provokeret abort.

Ekspeditionssteder

Se også

Print/export