thumb|200px|Ulrik Christian Gyldenløve 'Ulrik Christian Gyldenløve' (1630 - 11. december 1658) var uægte barn af Christian 4. og dennes kammerpige Vibeke Kruse. Han er omtalt i J.P. Jacobsens bog Fru Marie Grubbe.

Ulrik fik i februar 1645 overdraget Skinnerup gård af sin fader kong Christian 4., men Ulrik var ikke tilfreds med dets navn og gården var meget faldefærdig. Ulrik byggede gården om til et gods og navngav godset for Ulriksholm, og med Ulriksholm blev Ulrik givet titlen Greve.

Ulrik Christian Gyldenløve var Rigsgeneral og havde den totale kommando over Danmarks hær under Karl Gustav-krigen. Ulrik red i spidsen for den danske hær af studenter der i 1658 gjorde udfaldet mod de svenske hære der gemte sig i skyttegravene. Da svenskerne stormede Kallebodstrand i København, hvor Ulrik havde sit hovedkvarter blev der udkæmpet en kæmpe blodig kamp mellem den dansk-hollandske hær og den svensk-tyske hær. Ulrik blev dræbt af adskillige skud fra fjenden.

Gyldenløvesgade i København og Odense er opkaldt efter ham. Ulrik blev husket blandt adelen såvel som blandt folket som en af Danmarks største feltherrer.

Christian 5. havde også en søn med dette navn.

Print/export