Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
opskrifter:vegetabilsk_olie [2009/03/24 06:19]
farallon oprettet
opskrifter:vegetabilsk_olie [2010/01/12 22:34] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Vegetabilsk olie** (også kaldet //​madolie//​) er betegnelsen for flydende fedt udvundet fra plantedele, typisk planternes frø. Vegetabilsk olie bruges bl.a. i madlavningen,​ i fødevare- og kosmetikindustrien og til en vis grad som biobrændsel. Ikke alle slags vegetabilsk olie bør spises, f.eks. ikke [[ricinusolie]].
  
 +Vegetabilsk olie udvindes ved [[koldpresning|kold]]- eller [[varmpresning]] af det fedtholdige plantemateriale. Koldpressede olier har typisk en kraftigere farve og smag, ligesom deres indhold af antioxidanter og vitaminer er bevaret. Varmpressede olier er ikke nær så sunde og anvendes typisk til stegning og [[friture]].
 +
 +== Næringsinformation ==
 +De forskellige typer af vegetabilsk olie har hver især en forskellig sammensætning af [[fedtsyre]]r,​ hvilket gør dem anvendelige til forskellige formål. ​
 +Olier er flydende ved stuetemperatur pga. deres generelt høje indhold af umættede fedtsyrer.
 +
 +Olier med højt indhold af flerumættede fedtsyrer (f.eks. [[majsolie|majs]]- og [[vindruekerneolie]]) bør ikke anvendes til stegning, da de bliver usunde ved for kraftig opvarmning, men de er til gengæld fine i f.eks. [[dressing]]er. For alle olier gælder det dog, at stegning ikke bør foregå ved for høj temperatur, da den ødelægger fedtsyrerne og der udvikles røg. 
 +
 +== Typer ==
 +I Danmark bruges typisk flg. typer af vegetabilsk olie:
 +
 +  *[[Macadamianød]]deolie
 +  *[[Olivenolie]]
 +  *[[Rapsolie]]
 +  *[[Sesamolie]]
 +  *[[Solsikkeolie]]
 +  *Vindruekerneolie
 +  *[[Kokosolie]] - primært i fødevareindustrien
 +  *[[Palmeolie]] - primært i fødevareindustrien
 +  *[[Tidselolie]]
 +  *Majsolie
Print/export