Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

opskrifter:spelt [2010/04/26 13:24] (nuværende)
farallon oprettet
Linje 1: Linje 1:
 +**Spelt** er en af de ældgamle sorter af [[hvede]]. Man anser den i dag for at være en [[hybrid]] mellem urhvedesorterne [[Emmer|Emmer (''​Triticum dicoccon''​)]] og [[Enkorn|Enkorn (''​Triticum monococcum''​)]]. Den kendes fra [[Mellemøsten|mellemøstlige]] landbrugskulturer i det [[2. årtusinde f.Kr.]], og den har været dyrket lige siden. Ved overgangen til det intensive [[landbrug]] blev spelt dog fravalgt, da udbyttet i kilogram kerne pr. [[hektar]] var mindre end hos nogle af de højtydende hvedetyper.
 +
 +Produkter med spelt har dog i de seneste år vundet stor popularitet,​ hvorfor typen atter indgår i landbrugsproduktionen. Dog stadig i mindre målestok i forhold til andre hvedetyper. Spelt udmærker sig ved at have en anden [[gluten]]sammensætning end de højtydende hvedetyper.
 +
 +Visse steder i [[Bayern]] og [[Schweiz]] fortsatte man dog med at dyrke spelt, og derfor var der materiale til rådighed, da der blev efterspørgsel efter en mindre højtydende,​ men mere velsmagende og sund hvede.
 +
 +Af speltkerner fremstilles:​
 +  * [[Speltgryn]]
 +  * [[Speltmel]]
 +  * [[Speltøl]]
  
Print/export