Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

opskrifter:ingefaer [2010/01/12 22:34] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Ingefær** ([[latin]] **//​Zingiber officinale//​**) er en gammel kulturplante,​ som har været dyrket i mange tusinde år i Indien og Kina. Den bliver brugt som [[krydderi]] i mange - måske de fleste - madlavningstraditioner i verden.
  
 +== Madlavningsbrug ==
 +
 +Unge ingefærrødder er saftige og har en meget mild smag, hvilket gør, at de ofte bliver syltet i [[eddike]] eller [[sherry]] som lækkerbidsken eller bare brugt i tilberedningen af anden mad. Ældre ingefærrødder er betydeligt mere tørre og har seje fibre. Saften fra ældre ingefærrødder har en stærk smag og bruges ofte i [[kinesisk madlavning]] til at skjule andre stærke smagsstoffer,​ såsom i lammekød og [[fisk]].
 +
 +Ingefær bliver også lavet til [[slik (gastronomi)|slik]],​ brugt som smagsstof i småkager og er det primære smagsstof i ''​[[ginger ale]]''​ (oversat ''​ingefærøl''​),​ en sød læskedrik.
 +
 +I vestlig madlavning bliver ingefær næsten kun brugt til søde sager, såsom ''​ginger ale'',​ småkager, slik og kager.
 +
 +Tørret ingefærpulver har en meget skarp smag, der ikke minder meget om frisk ingefær. Af denne grund kan man ikke anvende en af de to former for ingefær som erstatning for den anden.
 +
 +== Økonomi og udbredelse ==
 +
 +Ingefær bliver dyrket i det meste af den tropiske del af verden. De dyreste varianter, og også dem af højeste kvalitet, kommer almindeligvis fra [[Australien]],​ [[Indien|Sydindien]] og [[Jamaica]],​ selv om det meste ingefær bliver dyrket i [[Kina]]. Plantens oprindelse er ukendt.
 +
 +== Medicinsk brug ==
 +
 +Det er blevet bevist, at ingefær er effektivt mod [[kvalme]] forårsaget af blandt andet [[transportsyge]]. Ingefærrodden indeholder også mange [[antioxidant|antioxidanter]],​ og pulveriseret tørret ingefær anvendes i medicinske piller. Drikken ''​ginger ale''​ har også altid været anbefalet mod kvalme i de lande, hvor den brygges.
 +
 +Ingefær anvendes også mod [[ledsmerte|ledsmerter]],​ da den har en antiinflammatorisk virkning. Ud over effekt på ledsmerter har ingefær også mange andre gode egenskaber, men selve virkningen er ikke helt kortlagt endnu.{{kilde mangler|dato=Uge 50, 2008}}
 +
 +== Litteratur ==
 +* T. M. E. Branney: ''​Hardy Gingers'',​ 2005, ISBN 0-88192-677-9
 +
 +== Eksterne Henvisninger ==
 +* [http://​www.umm.edu/​altmed/​ConsHerbs/​Gingerch.html Ingefær til medicinsk brug]
Print/export