Litra ET på Malmø Centralstation Litra ET (i Sverige X31K); fabrikantens betegnelse er 'Contessa. Et elektrisk togsæt i Flexliner-familien, der produceres af Bombardier (tidl. Adtranz) på fabrikkerne i Hennigsdorf og Görlitz i Tyskland. Toget er bygget til kørsel i Øresundstrafikken og kan forsynes fra såvel dansk som svensk kørestrøm (hhv. 25 kV/50 Hz og 15 kV/16,7 Hz), ligesom det har både dansk og svensk ATC-system. Toget betegnes undertiden Øresundstog.

Hvert togsæt består af tre vogne og er 78,9 meter langt. Den midterste vogn har lavt gulv med let adgang for handicappede, barnevogne og cykler. Op til fem togsæt kan kobles sammen til én togstamme med mulighed for gennemgang gennem alle sæt, hvilket er et sikkerhedsmæssigt krav ved kørsel i Drogdentunnelen. Togets maksimale hastighed er 180 km/t.1)

Togsættet er indrettet med 176 siddepladser og 41 klapsæder på 2. klasse samt 20 siddepladser på 1. klasse. Hvert togsæt er udstyret med to toiletter.

Togsættet blev taget i brug 2. juli 2000, hvor Øresundsbroen åbnede, og anvendes primært til kørsel på Kystbanen fra Helsingør til Københavns Hovedbanegård og til Malmø men også videre til Göteborg, Kalmar, Karlskrona og Ystad. Ruten til Ystad kaldes InterCity Bornholm. Øresundstrafikken blev kørt af DSB og SJ i fællesskab indtil 11. januar 2009, hvor den blev overtaget af DSBFirst.

Der er pr. 2009 leveret 90 Contessa-togsæt, hvoraf DSBFirst råder over de 84. De resterende seks benyttes af DSB på strækningen København-Ystad (InterCity Bornholm) og af SJ på strækningen København-Göteborg. Trafikstyrelsen har bestilt yderligere 10 togsæt til levering i 2010, og de svenske myndigheder har bestilt 11. Et togsæt inkl. ATC koster ca. 65 mio. kr. (2009).2)

Syv togsæt var oprindeligt indrettet til fjerntrafik i Sverige med bredere sæder, flere toiletter, bagagehylder og en caféafdeling og havde betegnelsen 'X32'. DSB tillod ikke kørsel med disse tog i Danmark, da de ikke ansås for velegnede til regionaltrafikken på Kystbanen. Alle syv togsæt blev i løbet 2007 ombygget til X31K'er (K angiver, at toget er godkendt til kørsel i København), da behovet for denne model voksede i forbindelse med elektrificeringen af Blekinge kustbana og den generelle vækst i passagertallet over Øresund.

I en årrække efter idriftsættelsen har der været tekniske problemer med såvel togsættenes motorer som de avancerede informationssystemer. Motorerne trækker bl.a. langt mindre end de burde, hvilket har været medvirkende til de gentagne forsinkelser på Kystbanen og Øresundsforbindelsen.

InterCity Bornholm

ET benyttes til ruten kaldet InterCity Bornholm. Toget afgår fra Københavns Hovedbanegård, toget stopper blandt andet ved Københavns lufthavn og 2 steder i Sverige, hvorefter den holder ved Ystad så det passer med Hurtigfærgens afgang til RønneBornholm. Toget er en service så man kan komme med offentlig transport hele vejen fra København til Rønne. Det er en DSB inter-city service.

Print/export