Haderslev (tysk: Hadersleben) er en by i det østlige Sønderjylland med 21.435 indbyggere (2009) <ref>[http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2009/NR160.pdf Nyt fra Danmarks Statistik - tabel 2]</ref>. Siden 1. januar 2007 har Haderslev i forbindelse med strukturreformen været hovedbyen i den sammenlagte Haderslev Kommune. Byen hører under Region Syddanmark.

Kulturgeografi

Byen ligger i Sønderjyllands længste tunneldal. Øst for byen ligger Haderslev Fjord, og vest for byen ligger Haderslev Dam. Haderslev omtales allerede af Saxo i begyndelsen af 1200-tallet, og den fik i 1292 købstadsrettigheder. Beboelse i det område, byen strækker sig over i dag, daterer sig dog endnu længere tilbage, hvilket fund fra vikingetiden ved kirken i Starup bevidner. Haderslev blev skabt der, hvor fjorden kunne krydses nær ved vejen fra Danmarks ældste by, Ribe, til færgestedet ved Årøsund, hvor der siden middelalderen havde været færgefart til Fyn. I den „tyske tid“, dvs. i perioden 1864-1920, blev der anlagt en række jernbanestrækninger som samlet blev kaldt Haderslev Amts Baner.

Bygninger i Haderslev

thumb|left|Haderslev Domkirke Haderslevs vartegn er Haderslev Domkirke, der har eksisteret siden midten af 1200-tallet og siden 1922 været sæde for Haderslev Stift. Byen var et af arnestederne for reformationen i Danmark, for allerede i 1526 indførte Christian som hertug af Slesvig-Holsten reformationen i Haderslev, otte år før han blev konge af Danmark.

En anden kirke er den hvidkalkede Gammel Haderslev Kirke, der ligger ved bredden af indre dam.

En renovering af byens ældre huse har medført, at Haderslev byder på en unik samling af huse og bygninger fra 1400 til begyndelsen af 1900-tallet, og bymidtens brolagte gader og stræder danner en oplagt baggrund for byvandringer.

Tidligere havde byen slottet Haderslevhus, hvad gadenavnet Slotsgade stadig vidner om. Slottet menes at have eksisteret siden 1200-tallet, men i midten af 1500-tallet blev det revet ned og erstattet af Hansborg, der blev opført som et moderne renæssanceslot af hertug Hans den Ældre. Efter hans død faldt det tilbage til den danske krone, og Frederik 2., der selv var født på det gamle Haderslevhus, byggede Hansborg færdigt. Det var på størrelse med Kronborg Slot. Det nye slot blev herefter igen kaldt ved det gamle navn Haderslevhus. Det blev et af Christian den 4.'s yndlingsslotte, her blev han gift, og mange af hans børn er født på slottet. Ulykkeligvis nedbrændte Haderslevhus under Torstenson-krigen i 1644 og blev aldrig siden genopført. En del af stenene blev i 1660'erne anvendt til opførelsen af Det Kongelige Bibliotek.

Slesvigske Musikhus er opført over for Haderslev Kaserne til brug for Slesvigske Musikkorps og områdets øvrige musikliv. <br> <br> <br> <br>

Andet

Byen oplevede en katastrofe, Katastrofen på Haderslev Dam, den 8. juli 1959, da turbåden Turisten brændte, og 57 mennesker omkom. På 50-årsdagen i 2009 blev en mindesten afsløret i damparken.<ref>Sandbeck</ref>

Haderslev er den eneste by i Danmark udenfor København, der har en vagtparade, idet Slesvigske Musikkorps de fleste fredage kl. 12 marcherer gennem byen til domkirken, hvor et mindeblad vendes i et mindekapel for Slesvigske Fodregiments faldne.

Sport

Haderslev er hovedsæde for sportsklubben Sønderjysk Elitesport, som bl.a. har et fodboldhold i Superligaen og som har hjemmebane på Haderslev Fodboldstadion.

Print/export