Stevnsfortet ligger mellem Rødvig og Højerup nedgravet i Stevns Klint.
Stevnsfortet blev bygget i 1950-53 og nedlagt i 2000.
Fortets opgave var at kontrollere den sydlige indsejling til Øresund. Sammen med Langelandsfortet skulle Warszawapagtens store flådekapacitet i Østersøen hindres i at få adgang til verdenshavene.
Fortet er som det eneste i Danmark bygget i klippegrund og befinder sig op til 18 m dybt nede i undergrunden, der her på Stevns består af kalk.
Hovedarmeringen bestod af 2 stk. pansertårne med hver 2 stk. 15 cm kanoner fra det tyske slagskib Gneisenau fra 2. verdenskrig. Disse kunne række 23 km og kunne dermed dække både hele Øresund og de to mulige landgangsstrande ved Fakse Bugt og Køge Bugt. Fra 1957 var de mest effektive våben dog nok NIKE og HAWK raketterne, der også var placeret andre steder på Sjællands østkyst, og Stevnsfortet fik i stedet en rolle som kommando- og radarstation.
Efter murens fald i 1989 og Den Kolde Krigs afslutning, forsvandt den store fjende mod øst og Stevnsfortet mistede sin strategiske betydning. Kommandoen blev strøget efteråret 2000.
Der står stadig en radarmast på området, men selve farvandsovervågningen foregår fra Søværnets Operative Kommando (SOK) i Århus.
Stevnsfortet er nu ved at blive indrettet til koldkrigsmuseum af Østsjællands Museum.
* [http://www.stevnsfortet.dk Koldkrigsmuseum Stevnsfort] * [http://www.aabne-samlinger.dk/oestsjaellands/stevnsfortet.htm Østsjællands Museum, Stevnsfortet] * [http://www.aabne-samlinger.dk/oestsjaellands/publ-stevnsfort.htm Stevnsfort som arbejdsplads] * [http://www.stevnsfortet.dk/pdf/stevnsfort_twi.pdf Stevnsfort, Danmarks sidste fort] * [http://www.stevnsfortet.dk/pdf/Kulturmiljo_stevnsfort.pdf Stevnsfortet, Kalk og koldkrig] * [http://www.spangsberg.esenet.dk/Stevnsfortet.html Stevnsfortet.]