'''Fredericia''' (tidligere også '' Frederiksodde'') er en by i [[Sydjylland]] ved [[Lillebælt]] med 39.484 indbyggere ([[jernbaner:2009]]) [[http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2009/NR160.pdf Nyt fra Danmarks Statistik - tabel 2]]. Fredericia blev oprindelig grundlagt som en militær fæstning (læs mere nedenfor), hvilket man stadig kan fornemme ved at besøge byen i dag. Byens gader ligger vinkelret på hinanden (nord-syd og øst-vest), og Fredericias centrum omkranses af Nordeuropas mest velbevarede voldanlæg fra 1600-tallet.
Byen er et vigtigt trafikknudepunkt takket være en dybvandshavn og en stor banegård. Hvad angår gods, bruges [[Taulov]] banegård også meget.
[[Telegrafregiment]]et holder til i Fredericia. Fredericias byvåben viser en kronet løve, der holder et sværd i den ene forpote og en laurbærkvist i den anden.
I Fredericia fejres [[6. juli]] fest til minde om [[Slaget ved Fredericia|udfaldet fra Fredericia]] i [[jernbaner:1849]].
===== Baggrund for navnet =====
[[Christian 4.]] indså efter eventyret i [[Trediveårskrigen|30-årskrigen]] og [[Wrangel]]s uhindrede hærgen, at det var nødvendigt at bygge en stærk fæstning i Jylland, og at dette kunne kombineres med hans planer om en jysk storby ''[[Jyllands By]]''.
Efter at [[Houens Odde]] var forkastet som mulig placering, blev [[Lyngs Odde]] valgt. Her blev anlagt en befæstet lejr med [[voldanlæg|skanseanlæg]], der i en halvbue strakte sig fra kyst til kyst. Imidlertid løb [[Lennart Torstenson|Torstenson]] nemt anlægget over ende, og det blev [[Frederik 3.]] der endeligt kom til at føre fæstningsplanerne ud i livet ved på [[rigsmarsk]] [[Anders Bille (rigsmarsk)|Anders Billes]] anbefaling at anlægge en flankefæstning på den ellers øde [[Bers odde]].
Den [[15. december]] [[1650]] satte kongen sin underskrift på det dokument, der gav byen de første [[privilegium|privilegier]], og anlægget af fæstningen og byen kunne begynde. I 1651 navngaves byen [[Frederiksodde]] efter kongen, og [[22. april]] [[1664]] fik den sit nuværende latiniserede navn, Fredericia.
== Udfaldet fra Fredericia - 6. juli 1849 ==
Under [[Treårskrigen]] mellem Kongeriget Danmark og de [[slesvig-holsten]]ske oprørere, som blev støttet af Det [[Tyske Forbund]], fungerede Fredericia som [[garnison]]sby for den danske hær. Oprørerne begyndte i sommeren 1849 at belejre Fredericia. De gik i gang med at anlægge [[kanonbatteri]]er, som skulle ødelægge danskernes muligheder for at forsyne fæstningen.
Derfor besluttede hærledelsen at føre hovedparten af de danske tropper til Fredericia. Dette kunne lade sig gøre, fordi Danmark stadig havde søherredømmet.
Natten til 6. juli 1849 angreb den danske hær de stillinger, slesvig-holstenerne havde opført omkring byen. Efter hårde kampe lykkedes det den danske hær at ødelægge store dele af oprørshæren.
Fire dage efter angrebet blev der aftalt [[våbenhvile]] med [[Preussen]], hvilket gjorde, at krigen i denne omgang var slut.
== Galleri ==
File:-Fredericia 1900.jpg|Fredericia omkring år 1900
File:prinsens port.PNG|Prinsens Port nær Landsoldaten
== Se også ==
* [[Treårskrigen]]
* [[Torstensonkrigen]]
* [[Fredericia Gymnasium]]
* [[Fredericia Kommune]]
* [[Fredericia Sygehus]]
== Kilder ==
{{Reflist}}
{{Commonskat|Fredericia}}
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.byhistorie.dk/koebstaeder/by.aspx?KoebstadID=5/ Dansk Center for Byhistorie - Fredericia]
{{25 største byer i Danmark}}